Кьолнската катедрала – перлата в короната на Германия - 26 Август 2013 - Блог - Сайт за романите на Силвия Кристъл

Сайт за романите на Силвия Кристъл

Сряда, 28.06.2017, 03:06

Добре дошли Гост | RSS | Главна | Блог | Регистрация | Вход

Главна » 2013 » Август » 26 » Кьолнската катедрала – перлата в короната на Германия
23:27
Кьолнската катедрала – перлата в короната на Германия
Текст и снимка Силвия Кристъл

Върху тясната каменна пейка вляво от входа под строгите погледи на светците лежи бездомник. До него стърчи мърляв куфар с колела. Мъжът върху пейката не помръдва. Никой не се интересува от съдбата му. Нахлуващите в катедралата туристи го възприемат като част от декора наоколо.

В миг иззад високия портал на храма изскача забързан младеж на не повече от двадесет и пет. Облечен е в дълга до земята пурпурночервена мантия, обшита с черен кант. Обувките, които се подават под пищната дреха, са лачени и лъснати до блясък.

Младежът доближава пейката, върху която лежи бездомникът. Наднича зад куфара и се взира напрегнато в лицето на клошаря. Отдръпва се назад и привежда атлетичното си тяло към заключения куфар. Долепя ухо до капака и напряга слух. Няколко безкрайни секунди се пита дали е способен да вземе правилното решение. В момента, в който се изправя и оглежда неспокойно стеклото се пред храма човешко море, на площада пред катедралата отеква оглушителен писък...

 

Не, това не е откъс от новия ми роман-трилър, а сцена, която наблюдавах и в която бях неволен участник. Писъкът изригва от гърлото на майка, която вижда как детето й се затичва и разтърсва куфара. Десетки очи са вперени в опасната вещ. Напрежението ескалира от вцепенение и ужас до безкрайно, наситено с грозни предчувствия очакване. Осъзналите евентуалната заплаха се отдалечават почти набегом от площада. Не, куфарът не се взривява и наоколо не настава кървав хаос. Въпреки това един от уличните актьори се затичва и отдалечава детето от съмнителната вещ. След минута от гърдите на множеството пред входа се разнася въздишка на облекчение. За всеки е ясно, че не става въпрос за масова параноя, а за страх, наслоен от всичко, което преживява човечеството напоследък.  

Пред катедралата кипи оживление. Туристи, актьори, църковни служители, бездомници, улични певци и родни елементи, оглеждащи с натрапчив интерес щъкащите из центъра чужденци. Въпреки глъчката и трескавото движение в различни посоки на внушителни човешки маси, това, което наистина респектира, е катедралата. Извисява се гордо над делничната човешка суета като съдник, който наблюдава отвисоко вихрещите се по площада страсти.

Кьолнската катедрала съвсем заслужено си е извоювала славата на най-безспорния туристически символ на страната. Издига се на това място от 1248 година, когато започва строителството й. Работите продължават до 1437 г. Вторият етап на нейното изграждане обхваща периода 1842 – 1880 година. Любопитно е да отбележим, че от 1880 до 1884 година е най-високата сграда в света със своите 157 метрови кули. Днес катедралата е вторият по височина храм в Германия, след този в Улм и втората по височина готическа сграда в света.

През Средновековието Кьолн е един от най-богатите и могъщи градове в Свещената римска империя. През 1164 година кьолнският архиепископ внася тържествено в града мощите на Тримата влъхви. За тях е изработен специален саркофаг от злато, сребро и скъпоценни камъни, който днес се намира в храма.

Не е случаен фактът, че над един милион туристи посещават всяка година катедралата. Пищната й фасада, украсена със стотици скулптури, разноцветните витражи и величествено издигащите се в небето кули извикват у посетителя удивление, възторг и преклонение пред могъществото на човешкия гений.

Преглеждания: 297 | Добавено от: Krystal
Само регистрирани потребители могат да добавят коментари.
[ Регистрация | Вход ]

Сайт меню

Вход във форума

Количка за пазаруване

Количката Ви е празна

Търси

Календар

«  Август 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Статистики


Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0